Onderzoek & Ontwikkeling

Verduurzamen gaat niet van de één op de andere dag. Niet alleen moet het vliegwiel van duurzaamheid gaan draaien, maar ook blijven draaien. Hier is zowel onderzoek voor nodig als verdere ontwikkeling van instrumenten en methoden.

Onderzoek

Onderzoek naar bijvoorbeeld succesfactoren en verbeterpunten van bepaalde processen of producten draagt bij aan de optimalisatie daarvan. Juist door goede evaluatie en daar rekening mee te houden bij een volgend traject, zal de introductie van dat traject beter en wellicht ook beter en sneller gaan.

BREEAM Uitdaging
Een voorbeeld van zo'n onderzoek is de BREEAM Uitdaging, waarin ik samen met Kernwaarde Groen uitzoek hoe we de bestaande gebouwvoorraad kunnen stimuleren om zich te verduurzamen door dit onafhankelijk te laten controleren met BREEAM-NL In Use. Nu is slecht 0,4% van de bestaande bouw gecertificeerd ten opzichte van bijna 80% van de nieuwbouw met BREEAM-NL Nieuwbouw. (Bron: DGBC)

Ontwikkeling

Naast onderzoek is ontwikkeling nodig voor de nodige versnelling en verbetering van duurzaamheid. Dat vind ik niet alleen noodzakelijk vanuit het oogpunt van duurzaamheid, maar vooral ook inspirerend om te doen. Met mijn kennis en ervaring draag ik graag bij aan deze nieuwe ontwikkelingen.

Gebouwinzicht
Gebouwinzicht is ontstaan vanuit zo’n ontwikkelingstraject. Als BREEAM-NL expert zag ik hoe lastig organisaties het vinden om de benodigde bewijslast voor de certificering met BREEAM-NL te kunnen overleggen. Een goed gebouwdossier is dan noodzakelijk. Maar vaak weet men niet hoe of waarmee te beginnen. Juist daar heb ik Gebouwinzicht voor opgericht. Ik leer hen dat 'hoe' en 'waarom', met als doel dat ze uiteindelijk zelf hun voorraad kunnen verduurzamen.

Tool Kwaliteitsborging
De Wet Kwaliteitsborging stelt allerlei eisen aan nieuwbouw van gebouwen. De vraag is of deze eisen ook goed verankerd kunnen worden in een gebouwdossier tijdens de gebruiksfase. Een Tool Kwaliteitsborging kan zorgen voor betere afstemming.
Op initiatief van Marcel Ponjee en in samenwerking met Anita van Limpt denk ik tijdens brainstormsessies over de ontwikkeling van deze tool mee.

Aanbod

Heb je een plan of idee waarbij je denkt dat ik je kan helpen? Neem dan contact met mij op via het contact formulier. Of kijk hieronder de meest gekozen opties. Wie weet kunnen we samen een traject starten.

Duurzaamheid expert bij project: stad als school

Duurzaamheid expert bij project: stad als school

Kennistool Kwaliteitsborging

Kennistool Kwaliteitsborging

Gebouwinzicht Adviseurs

Gebouwinzicht Adviseurs

Gebouwinzicht.nl

Gebouwinzicht.nl

ZZP Groep Delft

ZZP Groep Delft

Onderzoek MJA versus BREEAM In Use voor RVO

Onderzoek MJA versus BREEAM In Use voor RVO

BREEAM Uitdaging

BREEAM Uitdaging

Naast onderzoek is ontwikkeling nodig. Met nieuwe initiatieven draag ik graag bij aan de versnelling van duurzaamheid en het vliegwiel naar verbetering draaiende houden.

Nieuw idee

 • Kennismaken
 • Meedenken
 • Brainstormen
 • Ontwikkelen
 • Goed idee?

Onderzoek

Meest gekozen!

 • Vergelijking maken
 • Adviezen samenvatten
 • Wat past het beste?
 • Ander duurzaamheid onderzoek

Uitgebreid

 • Projectmanagement van onderzoek en/of ontwikkeling
 • Een project begeleiden
 • Uitgebreid Duurzaamheidsonderzoek